Ksylitol - cukier brzozowy 500g Agrandir l'image

Ksylitol - cukier brzozowy 500g

Nouveau produit

KSYLITOL

wygląda i smakuje jak biały cukier jednak wytwarzany jest z drewna z brzozy w Finlandii i jest bezpieczny dla diabetyków.

Plus de détails

En achetant ce produit vous pouvez gagner jusqu'à 29 points de fidélité. Votre panier totalisera 29 points pouvant être transformé(s) en un bon de réduction de 0,58 zł.


30,00 zł TTC

En savoir plus

KSYLITOL

 

właściwości:
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, zapobiega próchnicy oraz zapaleniu dziąseł.
- ma indeks glikemiczny 8 dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków
- kaloryczność ksylitolu jest 2 razy mniejsza niż białego cukru
- przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia i otyłości.
- wskazany jest dla osób zagrożonych bądź dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając jednocześnie konsystencję kości.
- hamuje rozwój pleśni, drożdżaków m.in. Candida albicans w przewodzie pokarmowym oraz ogranicza szkodliwą florę mającą udział w owrzodzeniu żołądka.
- powoduje zmniejszenie łaknienia cukru
- działa antybalteryjnie, dzięki czemu podnośi odporność organizmu
- Płukanie nosa roztworem ksylitolu (ok. 5% substancji w soli fizjologicznej) zmniejsza ilość szkodliwych mikrobów i stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych. Zapobiega zapaleniom ucha środkowego oraz redukuje występowanie alergii, ataków astmy i infekcji zatok.

Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek).
Zalecane jest dochodzić do tej ilości stopniowo.
Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować przejściowym rozwolnieniem, które mija w czasie potrzebnym na zwiększenie wydzielania właściwych enzymów.
Nie należy podawać ksylitolu małym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych.
Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.
Natomiast JECFA – organ doradczy WHO i FAO – stwierdza, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.

Avis

Donnez votre avis

Ksylitol - cukier brzozowy 500g

Ksylitol - cukier brzozowy 500g

KSYLITOL

wygląda i smakuje jak biały cukier jednak wytwarzany jest z drewna z brzozy w Finlandii i jest bezpieczny dla diabetyków.