Nowy produkt
Kora wierzby stanowi nieocenione źródło glikozydów fenolowych, salicyny oraz salikortyny. Substancje te, rozpadając się w przewodzie pokarmowym, uwalniają alkohol salicylowy utleniający się do kwasu salicylowego. W ten sposób powstają rozpuszczalne sole tego kwasu, które bardzo łatwo wchłaniają się do krwiobiegu. Posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe i antybakteryjne. Ponieważ hamują wytwarzanie prostaglandyn, znalazły więc zastosowanie w leczeniu schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, w zwalczaniu gorączki i biegunki. Kora wierzby zawiera również znaczne ilości innych cenionych w lecznictwie naturalnym substancji aktywnych
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 3 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 3 punktów lojalnościowych może być zamienione na jeden bon o wartości 0,06 zł.
Wierzba Kora, Kora Wierzby - (Salicis Cortex)
Kora wierzby stanowi nieocenione źródło glikozydów fenolowych, salicyny oraz salikortyny. Substancje te, rozpadając się w przewodzie pokarmowym, uwalniają alkohol salicylowy utleniający się do kwasu salicylowego. W ten sposób powstają rozpuszczalne sole tego kwasu, które bardzo łatwo wchłaniają się do krwiobiegu. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe i antybakteryjne. Ponieważ hamują wytwarzanie prostaglandyn, znalazły więc zastosowanie w leczeniu schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, w zwalczaniu gorączki i biegunki. Kora wierzby zawiera również znaczne ilości innych cenionych w lecznictwie naturalnym substancji aktywnych, sole mineralne, kwasu elagowego, garbniki, katechin, flawonoidy. Z tego powodu jest z powodzeniem stosowana także w innych dolegliwościach i schorzeniach. Pomaga przy pobudzeniu nerwowym, bezsenności i nerwobólach, a używana do okładów ułatwia gojenie się ran.
Zastosowanie / Wskazania:
Stany gorączkowe, schorzenia reumatyczne, nerwobóle, bóle głowy.
Działanie:
Przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe.
Sposób przygotowania odwaru:
3 płaskie miarki (4 g) rozdrobnionej kory wierzby zalać 1 szklanką (200 ml) gorącej wody i gotować pod przykryciem 15 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić po posiłkach 3 razy dziennie po szklance ciepłego, świeżo przygotowanego odwaru.
Dawkowanie:
Dorośli dobowo:
12,0g kory wierzby, co odpowiada 240 mg glikozydów fenolowych w przeliczeniu na salicynę.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na salicylany lub leki z grupy niesterydowych leków przeciwzapalnych. Nie zaleca się stosowania kory wierzby w astmie oskrzelowej, ponieważ preparat może nasilać przebieg choroby. Nie stosować u dzieci.
Specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności:
W przypadku chorób nerek lub wątroby, w problemach z krzepliwością oraz u pacjentów z wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz niedoborem dehydrogenazy glukozo6fosforanowej, stosować produkt wyłącznie pod kontrolą lekarską.
Jeżeli gorączka nie ustąpi po 3 dniach leczenia lub przekroczy wartość 39 stop.C, należy skonsultować się z lekarzem.
Jeżeli bóle reumatyczne nie ustąpią lub nasilą się w ciągu tygodnia stosowania, należy skonsultować się z lekarzem.
Interakcje:
Ze względu na obecność salicyny mogą wystąpić interakcje podobne jak w przypadku salicylanów.
Napar z kory wierzby może nasilać działanie niesterydowych leków przeciwzapalnych i środków przeciwzakrzepowych.
Stosowanie w okresie ciąży i karmienia:
Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
Wpływ na prowadzenie pojazdów i obsługę maszyn:
Nie znany.
Działania niepożądane:
Możliwość wystąpienia reakcji alergicznych.