Nowy produkt
KSYLITOL
wygląda i smakuje jak biały cukier jednak wytwarzany jest z drewna z brzozy w Finlandii i jest bezpieczny dla diabetyków.
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 50 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 50 punktów lojalnościowych może być zamienione na jeden bon o wartości 1,00 zł.
KSYLITOL
właściwości:
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, zapobiega próchnicy oraz zapaleniu dziąseł.
- ma indeks glikemiczny 8 dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków
- kaloryczność ksylitolu jest 2 razy mniejsza niż białego cukru
- przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia i otyłości.
- wskazany jest dla osób zagrożonych bądź dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając jednocześnie konsystencję kości.
- hamuje rozwój pleśni, drożdżaków m.in. Candida albicans w przewodzie pokarmowym oraz ogranicza szkodliwą florę mającą udział w owrzodzeniu żołądka.
- powoduje zmniejszenie łaknienia cukru
- działa antybalteryjnie, dzięki czemu podnośi odporność organizmu
- Płukanie nosa roztworem ksylitolu (ok. 5% substancji w soli fizjologicznej) zmniejsza ilość szkodliwych mikrobów i stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych. Zapobiega zapaleniom ucha środkowego oraz redukuje występowanie alergii, ataków astmy i infekcji zatok.
Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek).
Zalecane jest dochodzić do tej ilości stopniowo.
Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować przejściowym rozwolnieniem, które mija w czasie potrzebnym na zwiększenie wydzielania właściwych enzymów.
Nie należy podawać ksylitolu małym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych.
Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.
Natomiast JECFA – organ doradczy WHO i FAO – stwierdza, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.