Nowy produkt
KSYLITOL - wygląda i smakuje jak biały cukier jednak wytwarzany jest z drewna z brzozy w Finlandii i jest bezpieczny dla diabetyków.
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 19 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 19 punktów lojalnościowych może być zamienione na jeden bon o wartości 0,38 zł.
KSYLITOL
właściwości:
Płukanie nosa roztworem ksylitolu (ok. 5% substancji w soli fizjologicznej) zmniejsza ilość szkodliwych mikrobów i stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych. Zapobiega zapaleniom ucha środkowego oraz redukuje występowanie alergii, ataków astmy i infekcji zatok.
Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek).
Zalecane jest dochodzić do tej ilości stopniowo.
Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować przejściowym rozwolnieniem, które mija w czasie potrzebnym na zwiększenie wydzielania właściwych enzymów.
Nie należy podawać ksylitolu małym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych.
Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.
Natomiast JECFA – organ doradczy WHO i FAO – stwierdza, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.