Nowy produkt
Surowcem farmaceutycznym mącznicy są liście. Główne składniki aktywne Liści mącznicy: glikozydy fenolowe (arbutyna), garbniki hydrolizujące i flawonoidy odpowiadają za działanie odkażające drogi moczowe. Liści mącznicy stosuje się wspomagająco w łagodnych zakażeniach dróg moczowych, jako środek odkażający. W zakażeniach bakteryjnych dróg moczowych, zapaleniu pęcherza moczowego jako środek dezynfekujący i łagodnie moczopędny.
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 4 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 4 punktów lojalnościowych może być zamienione na jeden bon o wartości 0,08 zł.
Mącznica Liść, Liść Mącznicy - Uvae ursi folium
Surowcem farmaceutycznym mącznicy są liście. Główne składniki aktywne Liści mącznicy: glikozydy fenolowe (arbutyna), garbniki hydrolizujące i flawonoidy odpowiadają za działanie odkażające drogi moczowe. Liści mącznicy stosuje się wspomagająco w łagodnych zakażeniach dróg moczowych, jako środek odkażający. W zakażeniach bakteryjnych dróg moczowych, zapaleniu pęcherza moczowego jako środek dezynfekujący i łagodnie moczopędny.
Skład:
50g produktu zawiera 50g liścia mącznicy (Uvae ursi folium)
Wskazania do stosowania:
Wspomagająco w łagodnych zakażeniach dróg moczowych jako środek odkażający.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na liść mącznicy. Nie zaleca się stosowania u osób z chorobami nerek, zespołem jelita drażliwego oraz u dzieci do 12 lat.
Specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności:
Jeżeli objawy nasilą się lub nie ustąpią należy skonsultować się z lekarzem.
Interakcje:
Odwarów z liści mącznicy nie stosować ze środkami zakwaszającymi mocz.
Działania niepożądane:
Przy nadwrażliwości żołądka możliwość wystąpienia nudności i wymiotów.
Stosowanie w okresie ciąży i karmienia piersią:
Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania.
Wpływ na prowadzenie pojazdów i obsługę maszyn:
Brak danych.
Sposób stosowania i droga podania:
Dorośli i dzieci powyżej 12. lat: 1⁄2 łyżki (ok. 1,0g ) liści zalać 1 szklanką (200 ml) letniej wody, ogrzać do wrzenia i gotować pod przykryciem 5 – 7 minut, przecedzić. Pić świeżo przygotowany odwar 1 – 2 razy dziennie. Uwaga: Nie należy przekraczać dziennej dawki 1 łyżki stołowej liści (ok. 2,0g)
Warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 30°C, w pomieszczeniach suchych, czystych, chroniąc produkt od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.
Zawartość opakowania: 50g.