Nowy produkt
Ziele majeranku znalazło zastosowanie w leczeniu zaburzeń trawienia i łaknienia, przeziębień i innych infekcji dróg oddechowych, a także w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Farmaceutycznym surowcem zielarskim jest ziele zbierane na początku kwitnienia rośliny. Majeranek zawiera olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, glikozydy, sterole oraz kwasy organiczne. Majeranek pobudza trawienie. Działa trawiennie, wykrztuśnie, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, likwiduje wzdęcia, działa lekko rozgrzewająco. Maść majerankowa jest bardzo dobrym środkiem na katar. Napar z łyżki tego ziela na szklankę wrzątku możemy wypić przy pierwszych objawach przeziębienia.
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 3 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 3 punktów lojalnościowych może być zamienione na jeden bon o wartości 0,06 zł.
Majeranek Ziele, Ziele Majeranku - Majorana Hortensis
Ziele majeranku znalazło zastosowanie w leczeniu zaburzeń trawienia i łaknienia, przeziębień i innych infekcji dróg oddechowych, a także w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Farmaceutycznym surowcem zielarskim jest ziele zbierane na początku kwitnienia rośliny. Majeranek zawiera olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, glikozydy, sterole oraz kwasy organiczne.
Majeranek dodaje się głównie do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupy z grochu, fasoli i warzyw, duszonej i pieczonej baraniny oraz wieprzowiny, mięsa mielonego oraz tłustego drobiu, pasztetów, sosów, smażonych ziemniaków, farszu oraz potraw z rusztu. Najlepiej użyć go jako przyprawy podstawowej tylko z pieprzem i solą. Harmonizuje także z tymiankiem, szałwią i rozmarynem. Nie należy go łączyć z oregano. Oprócz pieczonego lub gotowanego mięsa i wędlin, pozostałe potrawy doprawiamy pod koniec przygotowania. Majeranek pobudza trawienie.
Działanie:
Majeranek pobudza trawienie. Działa trawiennie, wykrztuśnie, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, likwiduje wzdęcia, działa lekko rozgrzewająco. Maść majerankowa jest bardzo dobrym środkiem na katar. Napar z łyżki tego ziela na szklankę wrzątku możemy wypić przy pierwszych objawach przeziębienia.
W kuchni stosujemy majeranek do sosów, grochów, grochówek, mięs pieczonych, duszonych itp. Dodając go zawsze pod koniec gotowania.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Produkt naturalny z upraw kontrolowanych.
Zawartość opakowania: 25g.