Nowy produkt
Podawanie nasion babki płesznika wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, wspomaga wypróżnianie. Nasiona płesznika stosuje się w celu uzupełnienia diety w śluzy roślinne, błonnik i cukry proste (glukoza, fruktoza). Podawanie nasion babki płesznika wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, wspomaga wypróżnianie. Preparat zalecany również przy zwalczaniu nadwagi.
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 8 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 8 punktów lojalnościowych może być zamienione na jeden bon o wartości 0,16 zł.
Babka Płesznik nasiona
Nasiona płesznika stosuje się w celu uzupełnienia diety w śluzy roślinne, błonnik i cukry proste (glukoza, fruktoza). Podawanie nasion babki płesznika wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, wspomaga wypróżnianie. Preparat zalecany również przy zwalczaniu nadwagi.
Składniki aktywne:
Dominującym składnikiem nasion są śluzy (10-15%), białka (15-20%), olej tłusty (5-13%), planteoza (trisacharyd) oraz małe ilości alkaloidów monoterpenowych, steroli, trójterpenów, garbników, flawonoidów, aukobozydu. Śluz jest rozpuszczalny w zimnej wodzie i składa się z polisacharydów, które można podzielić na dwie frakcje (kwaśną i neutralną); po zhydrolizowaniu można wyróżnić takie cukry jak: D-ksyloza, L-arabinoza, L-ramnoza, D-galaktoza, kwas galakturonowy, skrobia.
Nasiona babki płesznik zawierają specjalne substancje, które pęczniejąc w jelitach działają jako środek przeczyszczający i wpływający na przemianę materii. Babka absorbuje niekorzystne substancje z pożywienia, łagodzi także podrażnienia błony śluzowej oraz je nawilża. Łuski nasion babki płesznik łagodnie stymulują pracę jelit, ułatwiają regularne wypróżnianie, redukują zaparcia, doskonale oczyszczają jelita, oraz poprawiają trawienie. Działają łagodnie przeczyszczająco i osłaniająco na śluzówkę jelita, posiadają zdolność absorpcji toksyn, przywracają i stymulują prawidłową pracę jelit.
Babka płesznik wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach. Niegdyś była stosowana głównie jako środek przeczyszczający, obecnie jako idealne źródło dietetycznego błonnika. Łupiny nasion babki płesznik dostarczają błonnika i dobroczynnego śluzu. Błonnik jest nierozpuszczalnym i nietrawionym w przewodzie pokarmowym włóknem roślinnym, które ma zdolność pęcznienia. Zwiększając objętość, pobudza ściany jelit do pracy i przesuwania się znajdującej się w nich masy.
Obecność błonnika w jelitach sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii, co pośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwykle większość błonnika obecnego w diecie człowieka pochodzi z ziaren zbóż, które mogą jednak powodować podrażnienia niezwykle wrażliwych ścian jelit.
Łupiny babki płesznik nie tylko chłoną wodę w ilości wielokrotnie przewyższającej ich objętość, ale w obecności wody uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie mas zawartych w jelitach w sposób skuteczny, a jednocześnie delikatny. Ponieważ nie powoduje to otarcia ścian jelit, zastosowanie nasion babki płesznik jest idealne w przypadku jelit wrażliwych.