Nowy produkt
Liść mięty stosuje się najczęściej w zaburzeniach trawienia, skurczach żołądka, kolce jelitowej, braku łaknienia, chorobach wątroby i dróg żółciowych jako środek rozkurczający, wiatropędny, wzmagający wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 5 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 5 punktów lojalnościowych może być zamienione na jeden bon o wartości 0,10 zł.
Mięta Pieprzowa Liść (Menthae Piperitae Folium)Liść mięty stosuje się najczęściej w zaburzeniach trawienia, skurczach żołądka, kolce jelitowej, braku łaknienia, chorobach wątroby i dróg żółciowych jako środek rozkurczający, wiatropędny, wzmagający wydzielanie soku żołądkowego i żółci.Składniki aktywne: Liście mięty pieprzowej zawierają: olejek lotny (mentol, mentofuran, menton, octan mentolu, walerianian mentolu, felandren, pinen, cyneol, piperyton, tymol, karwakrol, seskwiterpeny, jasmon, garbniki (6-12%), flawonoidy), kwas askorbinowy, karoten, rutyna, apigenina, betaina, kwas oleanowy i ursulowy. Zawiera także witaminę C i A oraz żelazo, wapń, potas, magnez.Działanie: Pobudza czynności trawienne żołądka i poprawia apetyt. Stosowana jest jako środek wiatropędny oraz żółciopędny. Polecana w skurczach żołądka, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych (kamicy żółciowej, żółtaczce). Ze względu na działanie uspokajające pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli i drgawek nerwowych. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, bywa więc pomocny w dolegliwościach menstruacyjnych. Ma również właściwości odkażające i lekko znieczulające, dzięki czemu może być stosowana na obrzęki i owrzodzenia oraz bóle ucha. Używana jest również do płukania ust w stanach zapalnych jamy ustnej. Pomocna w leczeniu nieżytu nosa, w inhalacjach przy nieżytach oskrzeli i gardła.Sposób użycia: 1 torebkę zalać szklanką wrzącej wody, przykryć, naparzać 10 minut. Pić po 1 szklance naparu 2 - 4 razy dziennie w zależności od nasilenia dolegliwości.